Goudsmit

Marjolein is de eerste fairtrade goudsmid in de regio:“Goud uit eerlijke handel is zo veel meer dan een ander juweel”

Goudsmid Marjolein Van Dorpe uit Eine werkt voortaan uitsluitend met Fairtrade goud, edelmetaal afkomstig uit eerlijke handel. Ze is de eerste goudsmid in de regio die een overeenkomst met Fairtrade Belgium heeft afgesloten.

Als eerste goudsmid in regio overeenkomst met Fairtrade Belgium

“Iedereen kent ongetwijfeld Fairtrade koffie en Fairtrade bananen, maar wie weet dat ook Fairtrade goud bestaat?”, opent goudsmid Marjolein Van Dorpe, die in de Nestor de Tièrestraat in Eine haar goudsmederij Ramoon runt. “Goud is door haar schaarste, glans en stevigheid een symbool van weelde en status. Het edelmetaal loopt als een rode draad door de geschiedenis van de mensheid. Het is van belang dat goudsmeden en juweliers weten waar hun goud vandaan komt aangezien er in de goudsector veel problemen opduiken. Ontginning van goud gaat jammer genoeg veelal gepaard met kinderarbeid, bovendien in onveilige omstandigheden.”

“Heel weinig mensen weten waar goud vandaan komt en staan er ook niet bij stil als ze juwelen kopen”, vervolgt Marjolein Van Dorpe. “Toch vindt bijna iedereen het belangrijk dat mensen niet hebben afgezien voor een product dat ze kopen. Goud uit eerlijke handel is zo veel meer waard dan een ander juweel. De gezondheid van de kleine artisanale mijnwerkers, het onderwijs voor hun kinderen, het gebruik van veiligheidshelmen en stofmaskers en een eerlijke verloning kunnen we vandaag niet meer negeren. Fairtrade goud wordt momenteel uitsluitend ontgonnen in twee mijnen in Peru. Daar is geen sprake van kinderarbeid en Fairtrade Belgium zorgt voor de nodige opleiding zodat het ontginnen in de meest veilige omstandigheden kan verlopen.”

Eerste in regio

Momenteel heeft in België slechts een dertiental goudsmeden en/of juweliers zich geëngageerd om uitsluitend met Fairtrade goud te werken. Marjolein Van Dorpe is de eerste in de regio van de Vlaamse Ardennen: “Je verkoopt niet zomaar een gouden ring. Daarom heb ik een licentieovereenkomst afgesloten met Fairtrade Belgium. Voor trouwringen en juwelen in nieuw goud gebruik ik uitsluitend nog Fairtrade goud. Dit betekent dat je als koper en drager van het juweel honderd procent zeker bent van de afkomst van het gebruikte goud. De mijnwerkers krijgen een premie als ze op een verantwoordelijke wijze ontginnen en kunnen daarom rechtstreeks goud exporteren naar Nederland. Dit is niet de goedkoopste optie, maar wel de juiste, met een correcte prijs, gemaakt door en voor mensen. Bij het grote publiek is Fairtrade goud nog onbekend en net daarom vind ik het belangrijk dat dit aandacht krijgt. Als niemand weet dat het op deze manier ook kan, kunnen goudsmeden en juweliers het verschil niet maken”.

Gouden munten kopen
Gouden munten kopen is enorm populair geworden onder het grote publiek. Dit komt onder andere door het feit dat investeren in gouden munten, anders dan goudbaren, twee verschillende voordelen te bieden hebben. Zo is het allereerst natuurlijk een goed idee om te investeren in goud. Aan de andere kant zorgt het er ook nog eens voor dat er een mooie verzameling munten kan worden gestart en heeft het esthetische karakter ook zeker een waarde. Daarnaast is het een populaire wijze om te sparen in fysiek goud, omdat u steeds met beperkte investeringsbedragen uw fysieke goudvoorraad kan uitbreiden met te beleggen in gouden munten.

Tags: komono horloges